Okatsune legenda – Od šegrta do majstora kovača

U 40-im godinama prošlog stoljeća Tsuneichi Okano, koji je svoju karijeru započeo kao kovački šegrt 1925. godine, osnovao je tvrtku Okatsune u Hirošimi u Japanu. Riječ Okatsune izveo je iz vlastitog imena. U početku je Okano kovao ograničenu ponudu škara vrhunske kvalitete. To je činjeno na tradicionalan način i prema jedinstvenom procesu. Tijekom godina postupno je širio asortiman proizvoda uvijek težeći savršenstvu. Ručke je napravio crveno/bijelo, kombinacija koja se ističe, a u Japanu simbolizira sreću. Gotovo 70 godina kasnije Okatsune je u Japanu neprikosnoveni broj 1, a njegove se škare s velikim zadovoljstvom koriste diljem svijeta.

Jedinstvena kvaliteta

Okatsuneove škare oštre kao britva jedinstveno su iskovane od najboljeg Izumo Yasugi čelika, koji se tradicionalno koristi za Katane mačeve koje su koristili samuraji. Izumo Yasugi čelik kovan je od drvenog ugljena i željeznog pijeska od strane najboljih majstora kovača Japana, koristeći prastaru tehnologiju. Ovaj se proces odvija samo u regiji Izumo, isključivo koristeći Izumo željezni pijesak. Tsuneichi Okano uspio je industrijski proizvesti vrhunske škare koje imaju vrlo visoku tvrdoću po Rockwellu od 60,0 do 61,0 – bez premca drugim markama, kroz inovativni proces kaljenja. Zbog toga oštrice ostaju dugo oštre i dosljedno daju čist i precizan rez u drvu, bez puno napora. Nadalje, Okatsune kombinira tvrdoću s posebnom fleksibilnošću, tako da se oštrica za rezanje uvijek poravnava s kontra oštricom, čak i nakon intenzivne uporabe. To savršenstvo i jedinstvena kvaliteta prepoznaje se po “pjevu” škara.

Oštar poput žileta, jednostavan i robustan
Što govore svi ti tehnički pojmovi? Ukratko, svodi se na tri ključne točke:

Oštre poput britve: Okatsune škare su oštre poput žileta. Ova oštrina je stvorena jer čelik oštrica ima vrlo visoku tvrdoću. Ova tvrdoća održava oštrice oštrima dugo vremena i uvijek osigurava čist i precizan rez. Oštrica je brušena u dva kuta, tako da će također glatko rezati drvo. To ćete primijetiti po tome što je za rezanje potrebno malo snage. Ako oštrica izgubi svoju oštrinu, tada se čelik – usprkos visokoj tvrdoći – lako može izbrusiti Okatsune brusnim kamenom.
Jednostavno: Okatsune škare sastoje se od samo nekoliko dijelova. To osigurava visoku stabilnost i optimalnu jednostavnost korištenja. Škare su lagane i zahtijevaju malo održavanja.
Robusne: Okatsune škare za orezivanje i živicu pravi su snagatori. Možete bez napora rezati debele grane bez brige da će škare pokleknuti ili se čak slomiti. Unatoč tome, vidjet ćete da su škare vrlo lagane.

Ponašajte se s Okatsune škarama s ljubavlju
Iako su Okatsune škare izrađene od najfinijeg čelika, mogu zahrđati ako se pravilno ne održavaju. Preporučujemo da očistite oštrice nakon upotrebe. Nakon čišćenja, pametno je nauljiti škare i pohraniti ih bez vlage sa zatvorenim oštricama. Ako primijetite da škare slabije režu, možete ih izbrusiti Okatsune brusnim kamenom (Okatsune 412).

Ako se prema svojim Okatsune škarama odnosite s ljubavlju, imat ćete doživotno zadovoljstvo!

Prikazuje se svih 16 rezultata

KOŠARICA

close